niedziela, 26 sierpnia 2012

Czekoladowe kanapki lodowe






Lody waniliowe

Niestety nie posiadam maszynki do lodów, więc muszę sobie radzić mikserem. Lody przygotowane w ten sposób nie są tak puszyste jak te kupcze, ale smak jest za to o niebo lepszy :-)

Składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego (użyłam słodzonego*)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 400 ml mleka

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wstawić do zamrażalnika (najlepiej w prostokątnym pojemniku, z którego najłatwiej wycinać bloczki lodów o wymiarach kanapek).
  2. Mrozić przez około 7 godzin co godzinę mieszając (na początku trzepaczką, po 4 godzinach mikserem z końcówką rozdrabniającą).
*)  Lody wyszły dość słodkie, więc następnym razem użyłabym mleka skondensowanego niesłodzonego oraz dodała cukru pudru do smaku.



Biszkopty czekoladowe

Do przygotowania biszkoptów użyłam specjalnej formy do kanapek lodowych (na 12 sztuk), ale można też użyć zwykłej blachy do pieczenia, a biszkopty powycinać ręcznie.

Składniki (~18 biszkoptów)

  •  150 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • masło i mąka do wysmarowania formy

Przygotowanie
  1. Jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę.
  2. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując, aż do połączenia składników.
  3. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, żeby ciasto potem łatwiej odstawało.
  4. Wlać bardzo cienką warstwę** ciasta do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 10 minut - dla pewności warto sprawdzić wykałaczką, czy w środku ciasto jest już suche.
**) Biszkopty do kanapek lodowych powinny być dość cienkie, dlatego do formy należy wlać ciasta maksymalnie na 1cm (najlepiej 1/2 cm, gdyż ciasto jeszcze wyrośnie).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz