Składniki
- 200g masła (schłodzone)
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 3/4 do 1 szklanki cukru (przy 1 szklance ciastka będą dość słodkie)
- 3 łyżki śmietany lub mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 szklanek mąki
Przygotowanie
- Do miski wsypać 4 szklanki mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Masło pokroić w drobną kosteczkę i dodać do miski z mąką. Połączyć składniki poprzez rozcieranie palcami masła (tak, jak na kruszonkę).
- Wsypać do miski cukier i cukier waniliowy, nadal rozcierać aż do połączenia składników (ma powstać kruszonka).
- Dodać jajka, mleko lub śmietanę i zagnieść ciasto. Gdy jajka połączą się z kruszonką, zagniatać dalej ciasto na stolnicy. Jeśli ciasto nadal klei się, należy dodać jeszcze trochę mąki - ma powstać zwarte ale plastyczne ciasto. Z ciasta ulepić kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować (3-5mm), wycinać ciastka foremkami.
- Ciastka piec w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą rumianego koloru.
pyszności!!
OdpowiedzUsuń