środa, 25 grudnia 2013

Kruche ciasteczka



Składniki
  • 200g masła (schłodzone)
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3/4 do 1 szklanki cukru (przy 1 szklance ciastka będą dość słodkie)
  • 3 łyżki śmietany lub mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 szklanek mąki

Przygotowanie
  1. Do miski wsypać 4 szklanki mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. 
  2. Masło pokroić w drobną kosteczkę i dodać do miski z mąką. Połączyć składniki poprzez rozcieranie palcami masła (tak, jak na kruszonkę). 
  3. Wsypać do miski cukier i cukier waniliowy, nadal rozcierać aż do połączenia składników (ma powstać kruszonka). 
  4. Dodać jajka, mleko lub śmietanę i zagnieść ciasto. Gdy jajka  połączą się z kruszonką, zagniatać dalej ciasto na stolnicy. Jeśli ciasto nadal klei się, należy dodać jeszcze trochę mąki - ma powstać zwarte ale plastyczne ciasto. Z ciasta ulepić kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować (3-5mm), wycinać ciastka foremkami. 
  6.  Ciastka piec w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą rumianego koloru.


1 komentarz: