środa, 13 października 2010

Figi zapiekane z miodem i migdałami

Niestety nie miałam okazji  nigdy skosztować fig prosto z drzewa, ale jestem przekonana, że nijak się ma do tych dostępnych w naszych sklepach... Mimo to warto im poświęcić chwilę w naszej kuchni.

Figi zapiekane z miodem to prosty i smaczny deser, jednocześnie bardzo wykwintny. Można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili.
Przepis inspirowany Kwestią Smaku.

Składniki
  • 1 figa
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego / brandy / wina
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • szczypta cynamonu

Dodatki: jogurt naturalny, ciasteczka owsiane / wielozbożowe (np.digestive)

Przygotowanie

Figi opłukać i ponacinać na krzyż do połowy wysokości (tak żeby powstała korona).
Kokilki wysmarować masłem, na dnie można pokruszyć jedno ciastko owsiane. Figę ułożyć na dnie i do środka nałożyć delikatnie resztę masła, miód i płatki migdałów. Posypać lekko cynamonem i polać likierem.
Wstawić kokilki do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać przez max. 10-15 minut (figi powinny puścić lekko sok ale nie mogą się rozpadać).
Figi podawać w kokilkach z jogurtem naturalnym do polania.

Jeśli chcemy by deser wyglądał jeszcze bardziej efektownie, możemy go podać w kieliszkach do martini. Ciastka należy pokruszyć na dnie kieliszków a figi zapiekać jak wyżej (ale już bez ciastka na dnie). Figi po upieczeniu wyłożyć do kieliszków i polać powstałym w kokilkach sosem oraz odrobiną jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz