Poniżej podaję składniki do jednej z moich ulubionych kompozycji, jednakże potrawa ta daje dużą dowolność i swobodę przygotowania. Na przykład carpaccio wołowe można ewentualnie zastąpić dojrzewającą szynką, ale smak dania kompletnie się zmieni. Dodatki również można odpowiednio dopasować - do szynki dojrzewającej świetne będą orzechy włoskie i sery.
Im więcej składników do wyboru, tym lepsza zabawa!
Składniki
- papier ryżowy
- carpaccio wołowe
- rukola
- gruszka
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- sezam prażony
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- sos sojowy
- pieprz kolorowy (świeżo mielony)
Przygotowanie
Sos sojowo-cytrynowy przygotować mieszając dokładnie składniki oliwa : sok z cytryny : sos sojowy odpowiednio w proporcjach 2 : 1 : 1. Doprawić pieprzem kolorowym. Sprawdzić do smaku i ewentualnie zrównoważyć jednym ze składników wedle upodobania (np. aby sos był bardziej słony, dodajemy sosu sojowego, mniej kwaśny - oliwy itd). Rukolę polać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić.
Gruszkę i paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w piórka. Carpaccio wołowe w plastrach (świeże lub pakowane) można dostać w lepszych supermarketach.
Naleśniki namoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do jednego naleśnika można użyć więcej niż 1 arkusza papieru ryżowego - wtedy będą mocniejsze i bardziej wyczuwalne w smaku. Na papier ryżowy układać kolejno składniki: rukolę, plastry carpaccio, paprykę i gruszkę. Naleśniki ułożyć na talerzu, skropić olejem sezamowym i posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz