czwartek, 14 października 2010

Naleśniki ryżowe z carpaccio i gruszką

Idealna przystawka na zimno. Naleśniki można przygotować wcześniej i przechować pod wilgotną ściereczką aż do momentu podania. Ja najbardziej lubię, gdy składniki są już przygotowane, ale podane oddzielnie - każdy ma wtedy możliwość tworzenia własnych kompozycji smakowych. Świetne danie w gronie przyjaciół :)

Poniżej podaję składniki do jednej z moich ulubionych kompozycji, jednakże potrawa ta daje dużą dowolność i swobodę przygotowania. Na przykład carpaccio wołowe można ewentualnie zastąpić dojrzewającą szynką, ale smak dania kompletnie się zmieni. Dodatki również można odpowiednio dopasować - do szynki dojrzewającej świetne będą orzechy włoskie i sery.
Im więcej składników do wyboru, tym lepsza zabawa!

Składniki
  • papier ryżowy
  • carpaccio wołowe
  • rukola
  • gruszka
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • sezam prażony
  • olej sezamowy
Sos sojowo-cytrynowy
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • pieprz kolorowy (świeżo mielony)

Przygotowanie

Sos sojowo-cytrynowy przygotować mieszając dokładnie składniki oliwa : sok z cytryny : sos sojowy odpowiednio w proporcjach 2 : 1 : 1. Doprawić pieprzem kolorowym. Sprawdzić do smaku i ewentualnie zrównoważyć jednym ze składników wedle upodobania (np. aby sos był bardziej słony, dodajemy sosu sojowego, mniej kwaśny - oliwy itd). Rukolę polać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić.

Gruszkę i paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w piórka. Carpaccio wołowe w plastrach (świeże lub pakowane) można dostać w lepszych supermarketach.
Naleśniki namoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do jednego naleśnika można użyć więcej niż 1 arkusza papieru ryżowego - wtedy będą mocniejsze i bardziej wyczuwalne w smaku. Na papier ryżowy układać kolejno składniki: rukolę, plastry carpaccio, paprykę i gruszkę. Naleśniki ułożyć na talerzu, skropić olejem sezamowym i posypać sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz