czwartek, 12 lipca 2012

Sernik na zimno z malinami

Hmm... A może sernik na zimno?
Pycha! Można się od tego deseru uzależnić :-)
Zresztą sami się przekonacie już niedługo...tutaj.


Składniki
  • 500g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 150g cukru pudru (200g jeśli wolimy słodszą wersję deseru)
  • 150 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny (ilość wg instrukcji na opakowaniu na 1 litr płynu)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ok.700g malin
  • 2 galaretki malinowe (ewentualnie z owoców leśnych)
  • biszkopty lub herbatniki 
 

Przygotowanie

Dno tortownicy (szerokości około 28 cm) wyłożyć pergaminem, docisnąć obręczą (wykładając papier na zewnątrz).
Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimnym mlekiem. Moczyć przez około 5 minut, aż napęcznieje i praktycznie wchłonie całe mleko. Dolać zimną śmietanę i dobrze wymieszać. Odstawić na parę minut, a następnie podgrzewać na małym ogniu (intensywnie mieszając), aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować. Odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie zmiksować mascarpone z cukrem, ziarenkami wanilii oraz ekstraktem waniliowym, aż składniki połączą się w gładką, kremową masę (około 2-3 minuty). Co jakiś czas zbierać masę łopatką ze ścianek miski. Dodać ostudzoną śmietanę z żelatyną i mieszać do połączenia (starając się nie napowietrzać masy).
Przygotowaną wcześniej tortownicę wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami i zalać masą serową. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aż masa stężeje. Przygotować galaretkę (wg instrukcji na opakowaniu) i odstawić do ostudzenia.
Ułożyć maliny na warstwie serowej i zalać schłodzoną galaretką. Wstawić ponownie na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Podawać ze świeżymi malinami oraz bitą śmietaną (opcjonalnie).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz