Przepis na masę serową zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Porcja powinna wystarczyć na 6 do 8 kokilek.
Składniki
- 660 g jagód (część odłożyć do posypania gotowych już serników)
- ciastka na dno kokilek (np. digestive)
- 1 kg sera twarogowego na serniki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Ser, cukier i mąkę miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Co jakiś czas szpatułką zbierać masę z brzegów miski.
- Do masy serowej dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę, wanilię i zmiksować do połączenia się składników.
- Kokilki wyłożyć papilotkami, a na dnie każdej z nich ułożyć po jednym ciastku. Do każdej wlać masę serową i wsypać po łyżce jagód.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec do czasu aż masa serowa się zetnie (sprawdzać co jakiś czas patyczkiem).
- Serniki ostudzić, a przed podaniem każdy z nich posypać łyżką świeżych jagód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz