niedziela, 26 sierpnia 2012

Mini serniki z jagodami










Przepis na masę serową zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Porcja powinna wystarczyć na 6 do 8 kokilek.

Składniki
  • 660 g jagód (część odłożyć do posypania gotowych już serników)
  • ciastka na dno kokilek (np. digestive)
  • 1 kg sera twarogowego na serniki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie
  1. Ser, cukier i mąkę miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Co jakiś czas szpatułką zbierać masę z brzegów miski.
  2. Do masy serowej dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę, wanilię i zmiksować do połączenia się składników.
  3. Kokilki wyłożyć papilotkami, a na dnie każdej z nich ułożyć po jednym ciastku. Do każdej wlać masę serową i wsypać po łyżce jagód.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec do czasu aż masa serowa się zetnie (sprawdzać co jakiś czas patyczkiem).
  5. Serniki ostudzić, a przed podaniem każdy z nich posypać łyżką świeżych jagód.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz