Lody waniliowe
Niestety nie posiadam maszynki do lodów, więc muszę sobie radzić mikserem. Lody przygotowane w ten sposób nie są tak puszyste jak te kupcze, ale smak jest za to o niebo lepszy :-)
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego (użyłam słodzonego*)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 laska wanilii
- 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 400 ml mleka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wstawić do zamrażalnika (najlepiej w prostokątnym pojemniku, z którego najłatwiej wycinać bloczki lodów o wymiarach kanapek).
- Mrozić przez około 7 godzin co godzinę mieszając (na początku trzepaczką, po 4 godzinach mikserem z końcówką rozdrabniającą).
Biszkopty czekoladowe
Do przygotowania biszkoptów użyłam specjalnej formy do kanapek lodowych (na 12 sztuk), ale można też użyć zwykłej blachy do pieczenia, a biszkopty powycinać ręcznie.
Składniki (~18 biszkoptów)
- 150 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- masło i mąka do wysmarowania formy
Przygotowanie
- Jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując, aż do połączenia składników.
- Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, żeby ciasto potem łatwiej odstawało.
- Wlać bardzo cienką warstwę** ciasta do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 10 minut - dla pewności warto sprawdzić wykałaczką, czy w środku ciasto jest już suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz