Składniki (2 porcje)
- 150g świeżych borowików
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 75 ml białego wina
- 300 ml bulionu
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki startego parmezanu + trochę do przybrania na talerzu
- ~80g makaronu np. pappardelle
- sól i pieprz
- oliwa
- natka pietruszki
Przygotowanie
Borowiki oczyścić i
pokroić w cienkie plasterki. Cebule drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez
praskę.
Grzyby w plasterkach
smażyć na patelni z obu stron, aż się zrumienią. Oprószyć solą i dodać cebulę i
czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dolać wino i na chwilę zwiększyć ogień, aby
alkohol szybko odparował. Następnie zmniejszyć ogień i dodać bulion. Gotować jakieś
5-8 minut na bardzo małym ogniu (w tym czasie można wstawić makaron), a na
koniec dodać kremówkę i parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić
pod przykryciem (żeby sos nie ostygł).
W międzyczasie ugotować
makaron. Dodać makaron do gotowego sosu na patelni (nie odcedzać, makaron wyjąć
prosto z wody). Zamieszać i podawać z parmezanem i natka pietruszki. Skropić
oliwą.
Danie wygląda baardzo apetycznie!:) Piękne fotografie na blogu, zwłaszcza te z postów o figach:)
OdpowiedzUsuń