niedziela, 20 października 2013

Makaron pappardelle z borowikami


Składniki (2 porcje)
  • 150g świeżych borowików
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml białego wina
  • 300 ml bulionu
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki startego parmezanu + trochę do przybrania na talerzu
  • ~80g makaronu np. pappardelle
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Borowiki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Cebule drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę.
Grzyby w plasterkach smażyć na patelni z obu stron, aż się zrumienią. Oprószyć solą i dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dolać wino i na chwilę zwiększyć ogień, aby alkohol szybko odparował. Następnie zmniejszyć ogień i dodać bulion. Gotować jakieś 5-8 minut na bardzo małym ogniu (w tym czasie można wstawić makaron), a na koniec dodać kremówkę i parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić pod przykryciem (żeby sos nie ostygł).

W międzyczasie ugotować makaron. Dodać makaron do gotowego sosu na patelni (nie odcedzać, makaron wyjąć prosto z wody). Zamieszać i podawać z parmezanem i natka pietruszki. Skropić oliwą.





1 komentarz:

  1. Danie wygląda baardzo apetycznie!:) Piękne fotografie na blogu, zwłaszcza te z postów o figach:)

    OdpowiedzUsuń