Składniki
Ciasto na tartę – składniki
i przygotowanie jak w przepisie na Tartę z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami (zamiast soli można dodać
płaską łyżkę startego parmezanu)
Nadzienie serowe
- 250ml śmietany kremówki
- 80g sera koziego twardego, np. Chevrette (startego na grubych oczkach)
- 100g miękkiego serka koziego (takiego do smarowania lub w roladzie)
- 2 czubate łyżki sera risotta (~100g)
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki suszonego tymianku, startego na drobno i przesianego przez sitko
- pieprz
- 2 dojrzałe figi
Sos miodowo-cytrynowy
- 1 czubata łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
W niewielkim rondelku
wymieszać kremówkę z żółtkami i wszystkimi rodzajami sera. Podgrzewać na małym
ogniu cały czas mieszając, aż ser stopnieje a składniki połączą się (ma powstać
gładki krem bez grudek). Nie gotować. Na koniec dodać suszony tymianek i doprawić pieprzem do smaku.
Odstawić do ostygnięcia, następnie wlać nadzienie na ostudzony spód tarty.
Figi pokroić na grube
(~1cm) plastry i ułożyć na wierzchu tarty. Przy takiej grubości figi nie
powinny utonąć w masie serowej.
Miód z sokiem z cytryny
podgrzać lekko w mikrofali, aby ułatwić połączenie składników. Po wyjęciu dobrze
wymieszać – powinien powstać jednolity sos. Pędzelkiem dokładnie rozsmarować
sos na plasterkach fig ułożonych na tarcie (dzięki temu nie będą wyschnięte po
wyjęciu z piekarnika).
Tartę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 st. (opcja góra-dół). Piec przez około 25 minut, aż nadzienie
się zetnie. Odstawić do ostygnięcia.
Resztę sosu miodowo-cytrynowego
można wykorzystać do podania – ponownie posmarować nim same figi lub skropić całą
tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz