niedziela, 20 października 2013

Tarta z figami i kozim serem





Składniki

Ciasto na tartę – składniki i przygotowanie jak w przepisie na Tartę z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami (zamiast soli można dodać płaską łyżkę startego parmezanu)

Nadzienie serowe
  • 250ml śmietany kremówki
  • 80g sera koziego twardego, np. Chevrette (startego na grubych oczkach)
  • 100g miękkiego serka koziego (takiego do smarowania lub w roladzie)
  • 2 czubate łyżki sera risotta (~100g)
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku, startego na drobno i przesianego przez sitko
  • pieprz
  • 2 dojrzałe figi

Sos miodowo-cytrynowy
  • 1 czubata łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny 


Przygotowanie

W niewielkim rondelku wymieszać kremówkę z żółtkami i wszystkimi rodzajami sera. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser stopnieje a składniki połączą się (ma powstać gładki krem bez grudek). Nie gotować. Na koniec dodać suszony tymianek i doprawić pieprzem do smaku. Odstawić do ostygnięcia, następnie wlać nadzienie na ostudzony spód tarty.
Figi pokroić na grube (~1cm) plastry i ułożyć na wierzchu tarty. Przy takiej grubości figi nie powinny utonąć w masie serowej.

Miód z sokiem z cytryny podgrzać lekko w mikrofali, aby ułatwić połączenie składników. Po wyjęciu dobrze wymieszać – powinien powstać jednolity sos. Pędzelkiem dokładnie rozsmarować sos na plasterkach fig ułożonych na tarcie (dzięki temu nie będą wyschnięte po wyjęciu z piekarnika).

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (opcja góra-dół). Piec przez około 25 minut, aż nadzienie się zetnie. Odstawić do ostygnięcia.
Resztę sosu miodowo-cytrynowego można wykorzystać do podania – ponownie posmarować nim same figi lub skropić całą tartę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz