niedziela, 10 listopada 2013

Figi w sosie pistacjowo-cynamonowym




Składniki (2 porcje)
  • 2 duże dojrzałe figi
  • 100ml śmietany kremówki
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta zmielonego cynamonu
  • 2 spore łyżki kremu pistacjowego (ja użyłam słodzonego)
  • cukier brązowy lub płynny miód (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodki jest krem pistacjowy)
  • kilka sztuk orzechów pistacjowych pokruszonych (do przybrania)

Przygotowanie

W niewielkim rondelku połączyć kremówkę z mlekiem i mąką - dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać cynamon i krem pistacjowy. Podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, aż do połączenia składników. Dodać brązowy cukier do smaku (opcjonalnie). Nie gotować. Powinien powstać dość gęsty krem.

Figi pokroić na grube, 1cm plastry (wzdłuż owoców).

Do talerzy wlać kremowy sos i ułożyć na nim plasterki fig. Posypać pistacjami i podawać.
Krem jest najlepszy, gdy jest jeszcze ciepły, ale nie gorący.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz