Składniki (2 porcje)
- 2 duże dojrzałe figi
- 100ml śmietany kremówki
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 laska cynamonu
- szczypta zmielonego cynamonu
- 2 spore łyżki kremu pistacjowego (ja użyłam słodzonego)
- cukier brązowy lub płynny miód (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodki jest krem pistacjowy)
- kilka sztuk orzechów pistacjowych pokruszonych (do przybrania)
Przygotowanie
W niewielkim rondelku połączyć
kremówkę z mlekiem i mąką - dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać
cynamon i krem pistacjowy. Podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, aż
do połączenia składników. Dodać brązowy cukier do smaku (opcjonalnie). Nie
gotować. Powinien powstać dość gęsty krem.
Figi pokroić na grube,
1cm plastry (wzdłuż owoców).
Do talerzy wlać kremowy
sos i ułożyć na nim plasterki fig. Posypać pistacjami i podawać.
Krem jest najlepszy, gdy
jest jeszcze ciepły, ale nie gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz