niedziela, 10 listopada 2013

Tarta migdałowa z gruszkami


Tarta wg przepisu Donny Hay.

Składniki
  • 90g miękkiego masła
  • 90 g brązowego cukru (użyłam drobnego)
  • 1 dodatkowa łyżka brązowego cukru (można zastąpić miodem)
  • 2 jajka
  • 120g zmielonych migdałów
  • 40g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody pomarańczowej (w oryginalnym przepisie była starta skórka z cytryny)
  • 2 gruszki
  • sok z 1/3 cytryny
  • masło lub olej do natłuszczenia formy


Przygotowanie
  1. Sok z cytryny wymieszać z łyżką cukru brązowego lub miodem.
  2. Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do miski z sokiem z cytryny i cukrem oraz dokładnie je obtoczyć w zalewie. Odstawić na bok.
  3. Masło ucierać z cukrem do połączenia.
  4. Dodać jajka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wodę pomarańczową i nadal ucierać mikserem, aż do całkowitego połączenia składników (ma powstać dość gęsta masa).
  5. Formę do tarty z wyjmowanym dnem natłuścić lekko masłem lub olejem.
  6. Wlać do formy masę i ułożyć połówki gruszki, lekko je wciskając. Gruszki powinny być wcześniej dobrze obtoczone w zalewie z cukru i soku z cytryny - im więcej pozostanie na nich cukru, tym lepiej. Można je też lekko (przed samym włożeniem do piekarnika) oprószyć dodatkową ilością cukru.
  7. Tartę piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni (opcja termoobieg) przez około 35-40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz