Tarta wg przepisu Donny Hay.
Składniki
- 90g miękkiego masła
- 90 g brązowego cukru (użyłam drobnego)
- 1 dodatkowa łyżka brązowego cukru (można zastąpić miodem)
- 2 jajka
- 120g zmielonych migdałów
- 40g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody pomarańczowej (w oryginalnym przepisie była starta skórka z cytryny)
- 2 gruszki
- sok z 1/3 cytryny
- masło lub olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie
- Sok z cytryny wymieszać z łyżką cukru brązowego lub miodem.
- Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do miski z sokiem z cytryny i cukrem oraz dokładnie je obtoczyć w zalewie. Odstawić na bok.
- Masło ucierać z cukrem do połączenia.
- Dodać jajka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wodę pomarańczową i nadal ucierać mikserem, aż do całkowitego połączenia składników (ma powstać dość gęsta masa).
- Formę do tarty z wyjmowanym dnem natłuścić lekko masłem lub olejem.
- Wlać do formy masę i ułożyć połówki gruszki, lekko je wciskając. Gruszki powinny być wcześniej dobrze obtoczone w zalewie z cukru i soku z cytryny - im więcej pozostanie na nich cukru, tym lepiej. Można je też lekko (przed samym włożeniem do piekarnika) oprószyć dodatkową ilością cukru.
- Tartę piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni (opcja termoobieg) przez około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz