piątek, 27 grudnia 2013

Marynowana papryka wg przepisu mojej mamy

Papryka w occie na zimę według przepisu mojej mamy to tradycyjny sposób na przechowywanie.
Paprykę w zalewie octowej można zimą wykorzystać do kanapek lub na przykład do Tatara wołowego.


Składniki
  • 1x250 ml ocet 10%
  • 5x 250 ml woda
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru

Przygotowanie

1. Paprykę rozcinam i oczyszczam z nasion, myję, tnę wzdłuż na paski 1-2 cm szerokości.
2. Do słoików o pojemności 1 litra wkładam po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz po 1 małym listku laurowym.
3. Do każdego słoika wlewam 1 łyżkę oleju.
4. Układam paski papryki w słoikach, najlepiej pionowo - więcej się zmieści.
5. Napełniam słoiki zalewą.
6. Pasteryzuję około 5-10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz