niedziela, 29 grudnia 2013

Makowiec (strucla z makiem)


Makowiec, czyli strucla z makiem w wykonaniu mojej mamy.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag drożdży
  • 15 dag masła lub margaryny ( daję o połowę mniej)
  • sól
 Masa makowa
  • 50 dag maku
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • skórka otarta z cytryny
  • olejek migdałowy
  • 4 białka


Przygotowanie


Masa makowa
  1. W przededniu pieczenia sparzyć mak zalewając gorącą wodą i zostawić na noc.
  2. Rano mak odcedzić a następnie przekręcić 3 razy przez maszynkę.
  3. Do masy makowej dodać cukier, miód, skórkę z cytryny, olejek.
  4. Włożyć wymieszany mak na stopioną margarynę, mieszając podgrzać a przed samym zwijaniem makowców dodać ubitą pianę z białek.
Przygotowanie ciasta
  1. Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka oraz łyżką cukru a następnie pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. 
  2. Żółtka utrzeć z pozostały cukrem, margarynę rozpuścić i przestudzić. 
  3. Przygotować ciasto drożdżowe z mąki, drożdży żółtek i mleka. Dodać szczyptę soli. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać margarynę, odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na połowę, rozciągnąć cienkie prostokąty grubości około 0,5 do 1 cm
  5. Rozłożyć mak równą warstwą na cieście, zwijać wzdłuż krótszego boku prostokąta.
  6. Zawinąć makowce w wysmarowany margaryną od wewnętrznej strony papier do pieczenia.
  7. Układamy zawinięte makowce w blaszkach, zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Makowce owijamy papierem niezbyt ściśle, ponieważ ciasto będzie rosło i zwiększy swoją objętość. Papier zapobiegnie pękaniu makowców.
  8. Pieczemy około 50 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu zdejmujemy papier.
  9. Makowce można posmarować lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.

2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie, czekam niecierpliwie na przepis. Zazdroszczę twojej mamie, że potrafi piec makowiec. Ciasto, które niezmiennie od lat kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Fajnie umieć przywołać smaki dzieciństwa
    ZG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makowca, a makowiec mojej mamy jest po prostu wyborny :-)

      Usuń