Makowiec, czyli strucla z makiem w wykonaniu mojej mamy.
Składniki
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 6 dag drożdży
- 15 dag masła lub margaryny ( daję o połowę mniej)
- sól
- 50 dag maku
- 25 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła lub margaryny
- skórka otarta z cytryny
- olejek migdałowy
- 4 białka
Przygotowanie
Masa makowa
- W przededniu pieczenia sparzyć mak zalewając gorącą wodą i zostawić na noc.
- Rano mak odcedzić a następnie przekręcić 3 razy przez maszynkę.
- Do masy makowej dodać cukier, miód, skórkę z cytryny, olejek.
- Włożyć wymieszany mak na stopioną margarynę, mieszając podgrzać a przed samym zwijaniem makowców dodać ubitą pianę z białek.
- Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka oraz łyżką cukru a następnie pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.
- Żółtka utrzeć z pozostały cukrem, margarynę rozpuścić i przestudzić.
- Przygotować ciasto drożdżowe z mąki, drożdży żółtek i mleka. Dodać szczyptę soli. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać margarynę, odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na połowę, rozciągnąć cienkie prostokąty grubości około 0,5 do 1 cm
- Rozłożyć mak równą warstwą na cieście, zwijać wzdłuż krótszego boku prostokąta.
- Zawinąć makowce w wysmarowany margaryną od wewnętrznej strony papier do pieczenia.
- Układamy zawinięte makowce w blaszkach, zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Makowce owijamy papierem niezbyt ściśle, ponieważ ciasto będzie rosło i zwiększy swoją objętość. Papier zapobiegnie pękaniu makowców.
- Pieczemy około 50 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu zdejmujemy papier.
- Makowce można posmarować lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Piękne zdjęcie, czekam niecierpliwie na przepis. Zazdroszczę twojej mamie, że potrafi piec makowiec. Ciasto, które niezmiennie od lat kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Fajnie umieć przywołać smaki dzieciństwa
OdpowiedzUsuńZG
Również nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makowca, a makowiec mojej mamy jest po prostu wyborny :-)
Usuń