niedziela, 17 października 2010

Curry z dynią i krewetkami

Curry to chyba najbardziej znana potrawa kuchni indyjskiej. Daje ogromne możliwości improwizacji - zestaw składników zwykle stosowanych w tej potrawie jest tak szeroki i różnorodny, że dobierając je w różnych zestawieniach i proporcjach można tworzyć mnóstwo wariacji tej samej potrawy.
Najczęściej używane składniki curry to kurkuma, pieprz, imbir, chilli, czosnek, cynamon, kmin rzymski, kolendra, kardamon, goździki i inne. Jako dodatek świetnie nadają się warzywa (dynia, pomidory, ciecierzyca, cukinia, soczewica, groszek, kukurydza), mięso, ryby i owoce morza, a w wersji dla odważnych nawet owoce takie jak mango lub ananas.
Dziś bardzo grzecznie - curry z dyni i krewetek :-).

Składniki
  • 400g dyni (przygotowanej jak w przepisie Krem z dyni 5 smaków)
  • 250ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • laska cynamonu
  • 10 krewetek
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

Przygotowanie

Zagotować mleko kokosowe z pastą curry, chilli (bez pestek), cynamonem, cukrem, sokiem z limonki i imbirem. Chwilę pogotować, aż składniki uwolnią swój aromat. Dodać dynię, krewetki i sos ostrygowy, jeśli mleko kokosowe nie przykrywa całej dyni, dolać odrobinę wody. Dusić przez chwilę do połączenia składników (jeśli krewetki były surowe, powinny zmienić kolor na jasno różowy).
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem. Przybrać liśćmi kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz