Już są :) Nieodłącznie kojarzą mi się z zapachem pożółkłych jesiennych liści. Pękate...Ociężałe...Rozgrzewają samym kolorem. DYNIE. Sam ich widok jest tak obiecujący, że nie można przejść obojętnie. Biorę całą - na szczęście wystarczy trochę miejsca w zamrażarce (wcześniej dynię opiekam i dzielę na porcje jak w przepisie). Sezon dyniowy czas zacząć!
Składniki
- 400g dyni (bez skorupy)
- 20g masła (ok. 1cm z kostki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 anyż gwiazdkowy
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- szczypta papryki w proszku (ostra i słodka - pół na pół)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki mascarpone (lub śmietany kremówki)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Dodatki
Opcja 1: ubita śmietana lub odrobina mascarpone, rukola, orzechy piniowe prażone, pumpernikiel lub grissini
Opcja 2: rukola, pierś kaczki pieczona (cienkie plastry), orzechy piniowe prażone
Opcja 3: rukola, wędzony pstrąg, sezam, kilka kropel oleju sezamowego
Przygotowanie
Kawałek dyni ze skorupą wydrążyć i opłukać. Piec owiniętą w papier do wypieków przez około 40-60 minut (zależy od wielkości kawałków i grubości miąższu) w temperaturze 200 stopni (aż do miękkości, sprawdzać wykałaczką lub widelcem). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, oddzielić miąższ od skorupy i pokroić w 2cm kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać anyż gwiazdkowy, przyprawę 5 smaków, paprykę i dynię. Dusić około 15-20 minut podlewając bulionem, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zmiksować na gładką masę (wcześniej wyjąć anyż) i wstawić ponownie na ogień. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej oraz dodać mascarpone. Gotować przez chwilę do połączenia składników.
Podawać w filiżankach z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz