piątek, 15 października 2010

Krem z dyni 5 smaków

Pyszna, rozgrzewająca zupa, w sam raz na chłodne, jesienne wieczory.

Już są :) Nieodłącznie kojarzą mi się z zapachem pożółkłych jesiennych liści. Pękate...Ociężałe...Rozgrzewają samym kolorem. DYNIE. Sam ich widok jest tak obiecujący, że nie można przejść obojętnie. Biorę całą - na szczęście wystarczy trochę miejsca w zamrażarce (wcześniej dynię opiekam i dzielę na porcje jak w przepisie). Sezon dyniowy czas zacząć!

Składniki
  • 400g dyni (bez skorupy)
  • 20g masła (ok. 1cm z kostki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • szczypta papryki w proszku (ostra i słodka - pół na pół)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki mascarpone (lub śmietany kremówki)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dodatki
Opcja 1: ubita śmietana lub odrobina mascarpone, rukola, orzechy piniowe prażone, pumpernikiel lub grissini
Opcja 2: rukola, pierś kaczki pieczona (cienkie plastry), orzechy piniowe prażone
Opcja 3: rukola, wędzony pstrąg, sezam, kilka kropel oleju sezamowego

Przygotowanie

Kawałek dyni ze skorupą wydrążyć i opłukać. Piec owiniętą w papier do wypieków przez około 40-60 minut (zależy od wielkości kawałków i grubości miąższu) w temperaturze 200 stopni (aż do miękkości, sprawdzać wykałaczką lub widelcem). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, oddzielić miąższ od skorupy i pokroić w 2cm kostkę.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać anyż gwiazdkowy, przyprawę 5 smaków, paprykę i dynię. Dusić około 15-20 minut podlewając bulionem, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zmiksować na gładką masę (wcześniej wyjąć anyż) i wstawić ponownie na ogień. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej oraz dodać mascarpone. Gotować przez chwilę do połączenia składników.

Podawać w filiżankach z dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz