wtorek, 19 października 2010

Śliwki w winie

Śliwki duszone w winie są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów takich jak panna cotta, lody, tarty, naleśniki, biszkopty i ciastka kruche.

Składniki
  • 20 sztuk śliwek węgierek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka przyprawy do grzanego wina (lub własnej mieszanki z cynamonu, goździków, imbiru, wanilii, cukru, skórki i soku z cytrusów)

Przygotowanie

Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Dusić w garnku z winem i przyprawami przez około 5 minut. Wyjąć owoce na talerz jak tylko trochę zmiękną (nie mogą się rozpadać).
Sos gotować do momentu, aż trochę zgęstnieje a alkohol się zredukuje. Śliwki wrzucić ponownie do sosu i dokładnie wymieszać. Zagotować.
Wybrany deser polać tak przygotowanym sosem, przybrać śliwkami i posypać płatkami migdałów. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz