Składniki
- ciastka owsiane lub herbatniki
- truskawki
- 500g sera na serniki (użyłam tłustego sera President)
- 0,4 l mleka (lub ewentualnie śmietany kremówki)
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- żelatyna (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- mięta do przybrania, cukier puder do posypania
W rondelku podgrzać 0,2 l mleka i rozpuścić w nim żelatynę (ilości zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Dokładnie mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie zagotowywać.
W misce połączyć resztę mleka z serem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Masę powoli dodawać do mleka z żelatyną, dokładnie wymieszać.
Kokilki wyłożyć papilotkami, a na dnie ułożyć ciastka (całe lub pokruszone).
Masę wlać do kokilek a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
Serniki wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje, najlepiej na całą noc.
Serniki podawać z miętą i truskawkami, można też posypać cukrem pudrem.
Przeurocze!:)
OdpowiedzUsuń