Klasyczne połączenie truskawek, mascarpone i octu balsamicznego, ale w nowej odsłonie. Gdy brakuje nam czasu na przygotowanie kruchego spodu, tortilla świetnie go zastąpi.
Składniki (3 porcje, ilości orientacyjne)
- 3 średnie placki tortilli
- 100-150g mascarpone (zależy od wielkości tortilli)
- truskawki (ok. 10 szt. średniej wielkości na jeden placek tortilli)
- 75 ml octu balsamicznego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- mięta i pokruszone pistacje do przybrania, ewentualnie cukier puder do posypania na koniec
Przygotowanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki oraz pokroić na ćwiartki lub ósemki (w przypadku tych bardzo dużych).
Ocet balsamiczny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, aż powstanie lekko gęsty sos o zrównoważonym smaku (można dodać więcej cukru, jeśli uznamy, że trzeba jeszcze złagodzić smak octu). Połowę sosu wlać do miski z pokrojonymi truskawkami, dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut aż do połączenia smaków.
Placki tortilli posmarować z jednej strony serkiem mascarpone. Ja smaruję na grubość ok. 0,5 cm tak, jednak ilość można dostosować do własnych upodobań. Na połowę placka wyłożyć truskawki w sosie balsamicznym i złożyć go na pół.
Tortille można dodatkowo polać odrobiną pozostałego sosu balsamicznego, oprószyć cukrem pudrem i pokruszonymi pistacjami, na koniec przybrać miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz