poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tortilla z mascarpone i truskawkami w sosie z octu balsamicznego

Nie pamiętam już jak kilka lat temu wpadłam na to zestawienie, ale musiało przeze mnie przemawiać lenistwo lub panika przed przyjściem niezapowiedzianych gości :-)
Klasyczne połączenie truskawek, mascarpone i octu balsamicznego, ale w nowej odsłonie. Gdy brakuje nam czasu na przygotowanie kruchego spodu, tortilla świetnie go zastąpi.



Składniki (3 porcje, ilości orientacyjne)
  • 3 średnie placki tortilli
  • 100-150g mascarpone (zależy od wielkości tortilli)
  • truskawki (ok. 10 szt. średniej wielkości na jeden placek tortilli)
  • 75 ml octu balsamicznego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • mięta i pokruszone pistacje do przybrania, ewentualnie cukier puder do posypania na koniec
  •  


Przygotowanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki oraz pokroić na ćwiartki lub ósemki (w przypadku tych bardzo dużych).
Ocet balsamiczny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, aż powstanie lekko gęsty sos o zrównoważonym smaku (można dodać więcej cukru, jeśli uznamy, że trzeba jeszcze złagodzić smak octu). Połowę sosu wlać do miski z pokrojonymi truskawkami, dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut aż do połączenia smaków.
Placki tortilli posmarować z jednej strony serkiem mascarpone. Ja smaruję na grubość ok. 0,5 cm tak, jednak ilość można dostosować do własnych upodobań.  Na połowę placka wyłożyć truskawki w sosie balsamicznym i złożyć go na pół.
Tortille można dodatkowo polać odrobiną pozostałego sosu balsamicznego, oprószyć cukrem pudrem i pokruszonymi pistacjami, na koniec przybrać miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz