Wg przepisu z miesięcznika Kuchnia.
Składniki
Nadzienie z rabarbaru
- 800g rabarbaru (do ciasta na zdjęciach użyłam tylko połowy tej ilości)
- 60g cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 laski wanilii
- 250 g mąki
- 150g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100g stopionego masła
- 10g cukru
- 100g mąki
- 100g mielonych migdałów
Przygotowanie
Dzień przed pieczeniem ciasta marynujemy rabarbar.
Łodygi myjemy i kroimy na kawałki (grubości max. 1cm.), mieszamy w misce z cukrem, ziarenkami wanilii oraz octem balsamicznym. Odstawiamy na noc do zamarynowania.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. (ja użyłam opcji z termoobiegiem).
Mieszamy składniki na kruchy spód. Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy. Wykładamy nim tortownicę.
Rabarbar odsączyć z marynaty i wyłożyć nim kruchy spód.
Przygotować kruszonkę rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy nią rabarbar.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Marynatę po rabarbarze można zredukować na sos i polać nim upieczone ciasto.
Uwaga:
Zastosowałam połowę ilości rabarbaru z powyższego przepisu, więc ciasta kruchego było odrobinę za dużo. Niestety z tego powodu opadły trochę boki tarty i na koniec były dość grube. Sugerowałabym przed pieczeniem odciąć brzegi tarty na wysokości nadzienia z kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz