poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Przysmak słodko-kwaśny, w sam raz dla wielbicieli rabarbaru i kruszonki.
Wg przepisu z miesięcznika Kuchnia.



Składniki

Nadzienie z rabarbaru
  • 800g rabarbaru (do ciasta na zdjęciach użyłam tylko połowy tej ilości)
  • 60g cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 laski wanilii
Ciasto kruche (porcja na tortownicę szer. 28 cm)
  • 250 g mąki
  • 150g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 100g stopionego masła
  • 10g cukru
  • 100g mąki
  • 100g mielonych migdałów

Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem ciasta marynujemy rabarbar.
Łodygi myjemy i kroimy na kawałki (grubości max. 1cm.), mieszamy w misce z cukrem, ziarenkami wanilii oraz octem balsamicznym. Odstawiamy na noc do zamarynowania.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. (ja użyłam opcji z termoobiegiem).
Mieszamy składniki na kruchy spód. Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy. Wykładamy nim tortownicę.
Rabarbar odsączyć z marynaty i wyłożyć nim kruchy spód.
Przygotować kruszonkę rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy nią rabarbar.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Marynatę po rabarbarze można zredukować na sos i polać nim upieczone ciasto.

Uwaga:
Zastosowałam połowę ilości rabarbaru z powyższego przepisu, więc ciasta kruchego było odrobinę za dużo. Niestety z tego powodu opadły trochę boki tarty i na koniec były dość grube. Sugerowałabym przed pieczeniem odciąć brzegi tarty na wysokości nadzienia z kruszonką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz