czwartek, 5 lipca 2012

Krem ze szparagów z migdałami i białym pieprzem

Zupa krem z zielonych szparagów z dodatkiem prażonych płatków migdałowych, przyprawiona aromatycznym białym pieprzem.


Składniki (2 porcje)

  • 18szt. szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 0,5 l bulionu
  • biały pieprz
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Szparagi obrać i pokroić na kawałki tak, aby główki zostały w całości.
W małym garnku rozgrzać oliwę lub masło, wrzucić posiekaną cebulę i szparagi.
Gdy cebula się zeszkli, dolać bulion i gotować do miękkości szparagów przez około 10 minut (krócej, jeśli szparagi są cienkie). Kilka najładniejszych główek wyjąć wcześniej, po około 4 minutach gotowania (powinny być miękkie, ale jeszcze delikatnie chrupiące).
Zupę następnie odstawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Na koniec przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.
Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi oraz przygotowanymi wcześniej główkami szparagów, skropić oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz