sobota, 7 lipca 2012

Pavlova retro



Przepis inspirowany Donna Hay oraz White Plate - dostosowałam trochę proporcje składników.

Składniki
  • białka z 5 jaj
  • 220g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • bita śmietana lub krem mascarpone (proporcje: 250g mascarpone, 150ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru)
  • owoce sezonowe (najlepiej moim zdaniem pasują maliny, jagody i borówki, ewentualnie truskawki)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać  do temperatury 150 stopni (opcja termoobieg).
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, na końcu dosypać mąkę, dolać ocet i ekstrakt z wanilii.
Blachę wyłożyć pergaminem, wyłożyć masę z białek jednocześnie formując bezę o średnicy około 20cm.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 120 stopni i wstawić blachę z bezą. Piec około 70-80 minut (beza powinna być nadal biała, ale miejscami może przybierać delikatny złoty kolor).
Po wyłączeniu piekarnika zostawić bezę w środku do ostygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną (ewentualnie kremem mascarpone) i owocami sezonowymi.

Uwaga:
Białek nie należy ubijać za długo - jak tylko masa uzyska odpowiednią konsystencję, należy dość szybko dodawać pozostałe składniki i tylko doprowadzić do ich połączenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz