poniedziałek, 30 lipca 2012

Naleśniki ryżowe z mieloną wołowiną i warzywami



Przepadam za potrawami, które pozwalają ucztującym na odrobinę inwencji na talerzu :-). Pisałam już o tym przy okazji naleśników ryżowych z carpaccio i gruszką. Wcześniej przygotowane składniki ustawiam na stole i zachęcam wszystkich do eksperymentów - w ten sposób każdy może sam przygotować swoją potrawę, dobierając składniki i ich proporcje. Wśród bliskich to już prawie nasz rytuał, ale gdy pierwszy raz podawałam potrawę w ten sposób moim gościom, na początku byli trochę onieśmieleni. Uwierzcie mi jednak - nic tak nie przełamuje atmosfery przy stole jak współuczestniczenie w tworzeniu potrawy. Naprawdę polecam :-)

Przyznam jednak, że takie podejście ma też swoje mankamenty, mianowicie nie jestem w stanie dokładnie ocenić ilości poszczególnych składników, a tym bardziej ilości porcji :-( Obiecuję przy najbliższej okazji podejść do tematu z aptekarską precyzją, jednak gdy daję gościom możliwość skomponowania sobie potrawy na talerzu, często spotykam się z różnymi upodobaniami do składników - niektóre znikają natychmiast, a inne są dozowane bardzo ostrożnie. Na to chyba już nie ma rady :-)


SKŁADNIKI (ilości orientacyjne)

Nadzienie z mielonego mięsa wołowego
  • 600g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 4 pieczarki
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir (opcjonalnie)
  • mieszanka przypraw (w moździerzu utrzeć 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, 1 papryczkę chilli i 1 łyżeczkę kolendry)
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego * 
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego (lub 3 łyżki zwykłego oleju)

Naleśniki ryżowe z mieloną wołowiną i warzywami
  • papier ryżowy
  • nadzienie z mielonego mięsa wołowego (składniki podane poniżej)
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (przecier pomidorowy doprawiony do smaku solą, pieprzem i chilli)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • szczypiorek
  • 1 mała puszka kiełków fasoli mung w zalewie (mogą być też świeże)
  • sezam czarny (ewentualnie zwykły, ale prażony)
  • olej sezamowy
*) Sos ostrygowy można zastąpić sosem sojowym, ale w mniejszej ilości (sos sojowy jest zdecydowanie bardziej słony). Osobiście w kuchni orientalnej wolę stosować sos ostrygowy - jest bardziej delikatny w smaku i nie dominuje nad innymi składnikami.


PRZYGOTOWANIE

Wołowinę i sos pomidorowy przygotowuję wcześniej, a przed samym podaniem tylko lekko podgrzewam. Pozostałe składniki kroję i wykładam na półmiskach. Naleśniki najlepiej namoczyć w ostatniej chwili, dlatego warto postawić dodatkowy talerz z letnią wodą na stole.

Nadzienie z mielonego mięsa wołowego
  1. Cebulę, imbir, czosnek i pieczarki drobno posiekać.
  2. Na rozgrzanej patelni roztopić tłuszcz kokosowy i zeszklić cebulę, imbir i czosnek. 
  3. Mięso mielone wymieszać z sosem ostrygowym i połową ilości mieszanki przypraw, następnie wrzucić na patelnię. Smażyć całość na średnim ogniu, aż mięso straci mocno czerwony kolor i będzie już prawie gotowe. 
  4. Dodać do mięsa posiekane w kostkę pieczarki i smażyć jeszcze przez parę minut, aż pieczarki dojdą i połączą się z mięsem.
  5. Całość doprawić do smaku resztą mieszanki przypraw (nie musimy zużywać całej, jeśli nie lubimy zbyt pikantnych potraw), ewentualnie dodatkowa ilością sosu ostrygowego bądź solą. Odstawić do przestygnięcia.
  6. Nadzienie podawać ciepłe, ale nie gorące.

Naleśniki ryżowe z mieloną wołowiną i warzywami
  1. Paprykę i szczypiorek pokroić w cienkie paski o podobnej długości.
  2. Papier ryżowy (każdy naleśnik oddzielnie) namoczyć w talerzu ciepłej wody. Odczekać, aż zmięknie, a następnie rozłożyć na innym wilgotnym talerzu lub tacy. Ja używam 2 naleśników na porcję, więc czynność powtarzam.
  3. Naleśnik posmarować sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć na środek trochę mięsa mielonego (1-2 łyżki). Na mięso mielone układamy pozostałe dodatki (paprykę, szczypiorek i kiełki fasoli mung) - ilość według upodobania.
  4. Naleśniki zawijamy w małe krokiety. Na koniec skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy ziarnami sezamu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz