środa, 22 sierpnia 2012

Bruschetta al pomodoro

Czy zdarza Wam się rozpakować walizkę po podróży i ze zdumieniem stwierdzić, że połowa jej zawartości to nowe (i oczywiście niezbędne) akcesoria kulinarne, gazety lub książki kucharskie (nie ma znaczenia w jakim języku) i lokalne produkty spożywcze z miejsca pobytu? Jak często oglądając fotografie z podróży nagle orientujecie się, że znaczna ich część uwiecznia tamtejsze potrawy, lokalne targi, ogrody warzywne i sady owocowe? Ja gdybym tylko mogła, dorzuciłabym jeszcze do tego zestawu bukiet zapachów, garść smaków i szczyptę tamtego światła... To byłyby cudne pocztówki :-)

Właśnie rozpakowuję walizki po powrocie z Toskanii. Szybki rzut okiem i już wiem, że na drugi dzień zaproszę przyjaciół na włoską kolację - aromatyczna oliwa (rozlana do butelek dzień wcześniej); gęsty, lekko słodki ocet balsamiczny (Aceto Balsamico di Modena - 10 travasi); słoiczek pesto florentine; garść mięciutkich fig zerwanych prosto z drzewa; kilka bakłażanów o różnych barwach i kształtach (mówcie co chcecie, ale u nas takich nie ma); bryłka Parmigiano-Reggiano no i oczywiście mnóstwo wina Chianti.
W pamięci kłębi się jeszcze mnóstwo zapamiętanych smaków i aromatów, które muszę natychmiast odtworzyć, aby nie uleciały zbyt szybko. Czasem te najprostsze zostają ze mną najdłużej, jak Bruschetta al pomodoro z dużą ilością czosnku, bazylii i natki pietruszki; przygotowana z wygrzanych w słońcu pomidorów, zerwanych chwilę wcześniej z krzaka. Smacznego!


Składniki (2 porcje)

  • 2 duże pomidory
  • 1 ciabatta
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii i natki pietruszki
  • suszone zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • czarny pieprz świeżo zmielony (opcjonalnie)
  • sól

Przygotowanie
  1. Ciabattę przekroić wzdłuż i podpiec z obu stron na rumiano w piekarniku (opcja grill).
  2. Pomidory pokroić w kostkę (można wcześniej obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, ale wg mnie nie jest to konieczne). 
  3. Posiekać drobno czosnek, bazylię i natkę pietruszki.
  4. W misce wymieszać pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i natką pietruszki. Dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego i szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszać.
  5. Pomidory z ziołami wyłożyć na grzanki z ciabatty. Całość skropić na talerzu pozostałą oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem. Od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz