niedziela, 29 grudnia 2013

Tarta ze śliwkami i kremem migdałowym


Inspiracją był przepis Jamiego Olivera na tartę jabłkową z kremem orzechowo-migdałowym (magazyn Kuchnia 9/2011).

Składniki
  • 4 placki gotowego ciasta francuskiego (10x20cm)
  • 800g śliwek (użyłam odmiany Herman)
  • 1 łyżka brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 jajko
  • 100g zmielonych migdałów
  • 100g masła
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sok z 1/4 cytryny

Przygotowanie
  1. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, następnie wymieszać w misce z brązowym cukrem. Odstawić na bok.
  2. Placki ciasta francuskiego lekko rozwałkować na równe prostokąty (około 25x20cm).
  3. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta (około 2cm od brzegu). Ciasto wstawiamy do lodówki.
  4. Resztę jajka miksujemy razem z migdałami, masłem, cukrem pudrem, mąką i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolity krem.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozsmarowujemy na nim krem migdałowy, pozostawiając przynajmniej 1cm brzeg.
  6. Śliwki rozkładamy na plackach z kremem skórką do dołu.
  7. Tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (termoobieg). Pieczemy przez około 30 minut lub do momentu, aż brzegi tarty będą wyrośnięte i rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz