Tandoori masala to mieszanka przypraw bardzo popularna w kuchni indyjskiej.
W jej skład wchodzą: kolendra, kozieradka, kmin, cynamon, chili, pieprz czarny, imbir, cebula, czosnek, gorczyca, liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon i sól.
W sklepach z orientalną żywnością łatwo kupić gotową mieszankę lub można spróbować ją skomponować samodzielnie (choć nie próbowałam jeszcze tego robić, do wymienionych składników dodałabym czerwonej słodkiej papryki w proszku dla uzyskania ładnego czerwonego koloru).
Składniki
- kurczak (2 nogi i 4 skrzydełka)
- 750 ml maślanki (można zastąpić kefirem)
- 2 łyżki mieszanki przypraw tandoori masala (barbecue)
- 2 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka po węgiersku (Kamis)
- 5 łyżek sosu Teriyaki
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki przetartego chilli (opcjonalnie)
- odrobina zmielonego pieprzu kolorowego
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
- Kurczaka umyć, nogi pokroić na części.
- Maślankę wymieszać w dużej misce z przyprawami i olejem. Sprawdzić do smaku - można dosolić (w mieszance tandoori masala, której ja użyłam była już sól, więc nie było to konieczne) lub dodać więcej jednej z mieszanek przypraw dla zwiększenia intensywności smaku.
- Kurczaka włożyć do miski z marynatą (powinien być cały przykryty marynatą), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).
- Naczynie żaroodporne wyłożyć pergaminem (zamiast pergaminu może też być rękaw do pieczenia).
- Kurczaka w marynacie ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika na 40- 60 minut. Resztę marynaty odstawić na bok - po około 20 minutach kurczaka odwrócić na drugą stronę i każdy kawałek polać łyżką marynaty pozostałej w misce. Po kolejnych 20 minutach ponownie odwrócić kurczaka, odlać wytopiony tłuszcz (jeśli to konieczne) i dalej zapiekać aż kurczak będzie rumiany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz