czwartek, 2 stycznia 2014

Kurczak tandoori masala

Kurczak marynowany w maślance i tandoori masala jest dość pikantny, a po upieczeniu pozostaje soczysty i delikatny.

Tandoori masala to mieszanka przypraw bardzo popularna w kuchni indyjskiej.
W jej skład wchodzą: kolendra, kozieradka, kmin, cynamon, chili, pieprz czarny, imbir, cebula, czosnek, gorczyca, liście laurowe, gałka muszkatołowa,  goździki, kardamon i sól.
W sklepach z orientalną żywnością łatwo kupić gotową mieszankę lub można spróbować ją skomponować samodzielnie (choć nie próbowałam jeszcze tego robić, do wymienionych składników dodałabym czerwonej słodkiej papryki w proszku dla uzyskania ładnego czerwonego koloru).



Składniki
  • kurczak (2 nogi i 4 skrzydełka)
  • 750 ml maślanki (można zastąpić kefirem)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw tandoori masala (barbecue)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka po węgiersku (Kamis)
  • 5 łyżek sosu Teriyaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki przetartego chilli (opcjonalnie)
  • odrobina zmielonego pieprzu kolorowego
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie
  1. Kurczaka umyć, nogi pokroić na części.
  2. Maślankę wymieszać w dużej misce z przyprawami i olejem. Sprawdzić do smaku - można dosolić (w mieszance tandoori masala, której ja użyłam była już sól, więc nie było to konieczne) lub dodać więcej jednej z mieszanek przypraw dla zwiększenia intensywności smaku.
  3. Kurczaka włożyć do miski z marynatą (powinien być cały przykryty marynatą), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg). 
  5. Naczynie żaroodporne wyłożyć pergaminem (zamiast pergaminu może też być rękaw do pieczenia).
  6. Kurczaka w marynacie ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika na 40- 60 minut. Resztę marynaty odstawić na bok - po około 20 minutach kurczaka odwrócić na drugą stronę i każdy kawałek polać łyżką marynaty pozostałej w misce. Po kolejnych 20 minutach ponownie odwrócić kurczaka, odlać wytopiony tłuszcz (jeśli to konieczne) i dalej zapiekać aż kurczak będzie rumiany.
Kurczaka podawać z ryżem lub plackami naan.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz